Αν η Μύκονος είναι το «κοσμοπολίτικο στολίδι» του Αιγαίου, τότε η Χώρα Μυκόνου είναι το «λευκό μαργαριτάρι» του ίδιου του «Νησιού των Ανέμων». Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και μπορούμε να πούμε πως συγκεντρώνει σε υπέρμετρο βαθμό όλα τα χαρακτηριστικά που έκαναν τη Μύκονο ξακουστή σε όλον τον κόσμο. Η Χώρα Μυκόνου, αποτυπώνει καλαίσθητα τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τη γοητεία του αιγαιοπελαγίτικου νησιού, προσφέροντας στους επισκέπτες της μία όαση γαλήνης και χαλάρωσης.

Χάρη στην παραδοσιακή λαϊκή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα λευκά σπίτια και τα μπλε παράθυρα καθώς και τα αναρριχητικά, ανθοφόρα πλουμιστά φυτά που κοσμούν τα μπαλκόνια και τις σκάλες, η Χώρα Μυκόνου σε κάθε της γωνιά θυμίζει καρτ ποστάλ. Στα στενά γραφικά σοκάκια της θα απολαύσετε ορισμένους από τους ωραιότερους περιπάτους σας ενώ οι γραφικές εκκλησίες και τα ξωκλήσια της, συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό το οποίο και θα θέλετε να απαθανατίζετε όπου σταθείτε κι όπου βρεθείτε! Οι διάσημοι μύλοι της, οι μικρές βάρκες στα γαλάζια νερά και ο λαμπερός ήλιος ολοκληρώνουν το παραμυθένιο σκηνικό.

Αν λοιπόν βρεθείτε στη Χώρα Μυκόνου, μη χάσετε την ευκαιρία και απολαύστε την στο έπακρο! Για να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας, η Fast Ferries, συγκέντρωσε για εσάς τα 6+1 must αξιοθέατα της πρωτεύουσας του νησιού. Έτσι λοιπόν δεν έχετε παρά να τα εξερευνήσετε, να χαρείτε εκεί τον καφέ σας και να σουλατσάρετε βγάζοντας selfies!

1# Μικρή Βενετία, το κόσμημα της χώρας της Μυκόνου

χώρα Μυκόνου Μικρή Βενετία

Ανάμεσα στο Κάστρο και στη Σκάρπα βρίσκεται η γραφική και πανέμορφη γειτονιά που με τα πολύχρωμα μπαλκόνια της που δείχνει σαν να κρέμεται πάνω από την θάλασσα. Στη Μικρή Βενετία ή αλλιώς Αλευκάντρα στη Χώρα Μυκόνου, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της χώρας. Πρόκειται για μια συνοικία που ξεκίνησε να κτίζεται από τα μέσα του 18ου αιώνα και αποτελούταν από κατοικίες πλουσίων εμπόρων και καπεταναίων. Εξαίσια αρχιτεκτονική με πολύχρωμα χαγιάτια, παράθυρα, πόρτες, σκάλες, ξύλινους εξώστες πού κυριολεκτικά βρέχονται από το κύμα και θυμίζουν εν πολλοίς τη γνωστή ιταλική πόλη!

2# Εκκλησία της Παναγίας της Παραπορτιανής στη Χώρα Μυκόνου

Χώρα Μυκόνου Παραπορτιανή

Η Παναγιά της Παραπορτιανής στη Χώρα Μυκόνου είναι μια από τις πλέον φωτογραφημένες εκκλησίες στον κόσμο. Αποτελείται από ένα σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών, όπου οι τέσσερις είναι η βάση του οικοδομήματος και μία πέμπτη που επικάθεται σαν τρούλος. Η εκκλησία οφείλει το όνομά της στο ότι βρίσκεται κοντά στη μικρή πύλη, το «παραπόρτι» του τείχους του μεσαιωνικού κάστρου της χώρας.

3# Το Δημαρχείο στη Χώρα Μυκόνου

Το Δημαρχείο στη Χώρα Μυκόνου είναι ένα εντυπωσιακό και καθηλωτικό κλασικίζον διώροφο κτίσμα του 1780. Αρχικά, κατασκευάστηκε για να αποτελέσει την έδρα του Ρώσου Γενικού Προξένου του Αρχιπελάγους. Ωστόσο, μερικά χρόνια αργότερα, περιήλθε στην κυριότητα της Κοινότητας η οποία και το αξιοποίησε έκτοτε ως έδρα των γραφείων του Δήμου.

4# Τα Τρία Πηγάδια

Βρίσκονται στο κέντρο της Χώρας Μυκόνου και εξασφάλιζαν από τα μέσα του 18ου αι. έως το 1950 την ύδρευση της Χώρας Μυκόνου. Σύμφωνα με τη δοξασία, όποιος πιεί νερό και από αυτά δεν θα φύγει από τη Μύκονο ή τουλάχιστον δεν πρόκειται να λησμονήσει την ομορφιά της ποτέ.

5# Το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα Μυκόνου

Χτισμένο το 1902, το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζει πλήθος εκθεμάτων της περιοχής. Θεωρείται ως ένας σημαντικός πολιτισμικός πόλος έλξης για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού. Περιλαμβάνει έξι αίθουσες και φημίζεται για την πλούσια συλλογή του σε κεραμικά, η οποία είναι αντιπροσωπευτική της Κυκλαδίτικης κεραμικής από την γεωμετρική εποχή μέχρι τον 6ο π.Χ αιώνα.

6# Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου

Πρόκειται για ένα Κοινωφελές Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου το οποίο λειτουργεί από το 1985 στη Χώρα Μυκόνου. Σκοπός του είναι η διατήρηση, προβολή και μελέτη της ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης, και συγκεκριμένα η εξέλιξη και δραστηριότητα του εμπορικού πλοίου, κυρίως στον χώρο του Αιγαίου. Σημειώνεται πως το 1987,ο Γεώργιος Δρακόπουλος, τιμήθηκε για την ίδρυσή του με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

+1# Οι Ανεμόμυλοι της Μυκόνου

Χώρα Μυκόνου Ανεμόμυλοι

Το συγκρότημα των Κάτω Μύλων, βρίσκεται στον μικρό λόφο νοτιοανατολικά της Χώρας Μυκόνου, δίπλα στη θάλασσα, μεταξύ της γραφικής Αλευκάντρας και της συνοικίας του Νιοχωριού και εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη με τους ολόλευκους επιβλητικούς όγκους τους στη σειρά. Σήμερα, διατηρούνται οι επτά από τους δέκα που υπήρξαν στο νησί ως τις αρχές του 20ού αιώνα και άλεθαν με την αστείρευτη δύναμη του αέρα τα ντόπια σιτηρά.

Χώρα Μυκόνου, ομορφιά, γραφικότητα & κοσμοπολίτικη αύρα…

Αν και εσείς έχετε ήδη σαγηνευθεί και θέλετε να βιώσετε ή να ανακαλύψετε εκ νέου τη σπάνια ομορφιά, τη μοναδική αρχιτεκτονική, τα παραμυθένια σοκάκια και τον κοσμοπολίτικο αέρα που αποπνέει η Χώρα Μυκόνου, μη χάνετε χρόνο και κλείστε τα εισιτήρια σας τώρα μέσω της Fast Ferries! Μην ξεχνάτε πως το ταξίδι δεν είναι μόνο ο προορισμός αλλά και η πορεία προς αυτόν. Απολαύστε λοιπόν και τα δύο στον υπέρτατο βαθμό και ζήστε μία ταξιδιωτική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!