Άνδρος, η φημισμένη αρχόντισσα του Αιγαίου με τα μοναδικά αξιοθέατά της, την πολύπλευρη καλλιτεχνική δραστηριότητα και την πλούσια ναυτική παράδοση. Το νησί αυτό προσφέρει στους επισκέπτες του μία πληθώρα επιλογών σε μουσεία, κάστρα, πύργους, φάρους, καθώς και άλλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας. Κάθε ένα από τα αξιοθέατα, δημιουργημένο σε διαφορετικό χρονικό σημείο της ιστορίας, έχει να διηγηθεί την δική του ιστορία, μία ιστορία που αξίζει να την γνωρίσετε από κοντά. Ποια είναι όμως τα πιο 10+1 σημαντικότερα αξιοθέατα στην Άνδρο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε; Η Fast Ferries τα συγκέντρωσε για εσάς και σας τα παρουσιάζει:

1# Κάστρο της Φανερωμένης, το μεσαιωνικό αξιοθέατο της Άνδρου

Αυτή είναι η παλιότερη μεσαιωνική πόλη της Άνδρου που χτίστηκε από τους Βενετούς για την προφύλαξή τους από τους πειρατές. Μέχρι σήμερα διασώζονται ερείπια από σπίτι, υδραγωγεία και τείχη. Η επίσκεψη στο αξιοθέατο αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία, προσφέροντας σας μοναδική θέα στο Αιγαίο.

2# Φάρος Τουρλίτης, το σήμα κατατεθέν του νησιού

άνδρος αξιοθέατα

Πρόκειται για το μοναδικό φάρο σε ολόκληρη την γηραιά ήπειρο ο οποίος έχει χτιστεί πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα. Πρόκειται επίσης και για τον πρώτο αυτόματο φάρο στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε το 1887, λειτούργησε δέκα χρόνια αργότερα και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη ναυσιπλοΐα εκείνης της εποχής.

3# Μνημείο του αφανούς ναύτη, σήμα κατατεθέν της ναυτικής ιστορίας του νησιού

Το μνημείο βρίσκεται στο άκρο της χώρας της Άνδρου σε ένα σημείο με εντυπωσιακή θέα. Το άγαλμα αυτό τιμά τη ναυτική ιστορία του νησιού, καθώς δημιουργήθηκε προς τιμή όλων των ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Ο ναύτης που στέκει αγέρωχος είναι ένα από τα μνημεία που πρέπει να επισκεφθείτε.

4# Πύργος του Αγίου Πέτρου, ένα αξιοθέατο μοναδικό στο είδος του

Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους σωζόμενους πύργους της αρχαιότητας που αξίζει να τον επισκεφθείτε. Βρίσκεται στο Γαύριο και η κατασκευή του τοποθετείται χρονικά κατά την ελληνιστική περίοδο (4ος – 3ος αιώνας π.Χ). Είναι κυλινδρικός, ύψους 20 μέτρων και στο εσωτερικό του σώζεται εσωτερική ελικοειδής σκάλα με 5 ορόφους. Κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου από ντόπιο σχιστόλιθο.

5# Σπήλαιο του Αλαδινού: 5 εκατομμύρια χρόνια πίσω!

Με ηλικία 4,5 – 5 εκατομμυρίων ετών, το σπήλαιο αυτό αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Άνδρου. Οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες, τα πολύχρωμα πετρώματα και οι κρεμαστοί βράχοι συνθέτουν ένα ξεχωριστό θέαμα για τον επισκέπτη.

6# Το κάστρο της Χώρας Άνδρου: Αποτύπωμα της Ενετοκρατίας

Χτισμένο στις αρχές του 13ου αιώνα, αποτέλεσε την κατοικία του ενετού ηγεμόνα του νησιού, ενώ διατηρήθηκε άριστα μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς. Σήμερα, παραμένουν τα ερείπιά του να μας θυμίζουν την μεσαιωνική αρχοντιά του.

7# Καταρράκτες της Πυθάρας στην Άνδρο: Ο «Νεραϊδότοπος»

άνδρος αξιοθέατα

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, η Πυθάρα αποτελούσε ένα πραγματικό «Νεραϊδότοπο» και όχι άδικα. Τα άφθονα νερά της ρεματιάς της Πυθάρας τρέχουν ορμητικά δημιουργώντας έναν καταπράσινο βιότοπο μέσα στο καταπράσινο τοπίο. Αξίζει να τους επισκεφθείτε.

8# Τα χωριά – αξιοθέατα της Άνδρου

Τα χωριά της Άνδρου με τα παράξενα ονόματα κρύβουν μεγάλη ιστορία και ομορφιές. Όταν επισκεφθείτε το νησί, αξίζει να κάνετε μία στάση σε: Αλαδινό, Αποικία, Βουρκωτή, Κατακαλαίοι, Λάμυρα, Μεσαριά, Μένητες, Παλαιόπολη, Στραπουριές, και φυσικά στο Μπατσί.

9# Μοναστήρι της Παναχράντου, το κορυφαίο από τα θρησκευτικά αξιοθέατα της Άνδρου

Σε μία ορεινή περιοχή της Άνδρου, στο χωριό Φάλλικα, βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι της Παναχράντου. Με ιστορία 10 αιώνων, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της χώρας. Εδώ στεγάζεται η εικόνα της Παναγίας που φέρεται να είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Εκεί φυλάσσεται και η ιερή κάρα του Αγίου Παντελεήμονος. Το απόκρυμνο τοπίο με θέα στο Αιγαίο θα σας κόψει την ανάσα.

10# Όλος ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Φυσικά, η Άνδρος φημίζεται για τον πολιτισμό και τα μουσεία της. Ωστόσο, απ’ όλα τα μουσεία ξεχωρίζουμε αυτό της Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες μετά την ίδρυσή του, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο των εικαστικών τεχνών και της αισθητικής παιδείας, προσφέροντας στο κοινό την δυνατότητα να γνωρίσει το έργο σπουδαίων σύγχρονων ζωγράφων. Φυσικά, εξίσου σημαντικής πολιτιστικής αξίας είναι και τα υπόλοιπα μουσεία του νησιού όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Ελιάς Κυδωνιών.

+1# Τα περίφημα ορεινά μονοπάτια της Άνδρου

Αγαπάτε την πεζοπορία και την εξερεύνηση; Αν ναι τότε η Άνδρος είναι το νησί σας. Ένα τεράστιο δίκτυο παλιών μονοπατιών, πάνω από 300 χιλιόμετρα, διατρέχει όλο το νησί, περιμένοντάς σας να το εξερευνήσετε. Μπορείτε μάλιστα να δηλώσετε συμμετοχή και στο Andros Trail Race , τον αγώνα ορεινού τρεξίματος που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει θεσμός του νησιού.